PEMF

Pulserende Magneetveld Therapie: Een Innovatieve behandeling voor diabetische neuropathie

PEMF verminderde pijnintensiteit en sensatiescores bij patiënten met diabetische neuropathie.

Het aantal gevallen van diabetes type 2 is de afgelopen decennia opvallend toegenomen. Deze ontwikkeling ging gepaard met een toename van diabetische neuropathie, wat leidde tot erger wordende pijn, verlies van gevoel (voornamelijk in de voeten), zwakte en invaliditeit. Conventionele therapie bestond grotendeels uit pogingen om de diabetes onder controle te houden en de pijn te verminderen.

Pulserend Magneetveld Therapie (PEMF) is een veilige en niet-invasieve manier om pijn en ontsteking te verminderen. Het kan worden gebruikt als aanvulling op en verbetering van de bestaande gezondheidszorg. PEMF kan met verschilleden apparaten worden toegepast, waaronder full body matten, gelokaliseerde padapplicators en pinpointed sonde- of “spot” -applicators.

PEMF kan worden gezien als een batterijlader voor het hele lichaam (100 biljoen cellen). Volgens Bryant A. Meyers, auteur van PEMF – The Fifth Element of Health, werkt PEMF door de productie van adenosinetrifosfaat [ATP] te verbeteren, de zuurstofvoorziening te verhogen, de circulatie te bevorderen, hydratatie te bevorderen, ontgifting te vergemakkelijken” en een betere algemene opname van voedingsstoffen te verkrijgen .

Hoe het werkt

PEMF maakt gebruik van gezonde elektromagnetische frequenties, in tegenstelling tot frequenties van mobiele telefoons, om de algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Elke cel in het lichaam heeft een negatieve lading op de celwand. Voor zenuwcellen is dit ongeveer -60 mV; andere cellen kunnen variëren in de netto negatieve lading. Om een gezond niveau van deze negatieve lading te behouden, moeten kalium en magnesium in de cellen aanwezig zijn, terwijl calcium en natrium idealiter buiten de cellen blijven.

Vanzelfsprekend zijn er tal van bouwstenen – vitamines, mineralen, hormonen – die op een optimaal niveau moeten worden gehouden voor de gezondheid van de cellen. De pH van het bloed, normaal 7,4, is natuurlijk essentieel, net als significante excessen of tekorten aan voedingsstoffen. Ook talloze gifstoffen moeten op afstand worden gehouden. Hoewel al deze factoren een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van cellen, is de elektrische gezondheid van cellen een van de meest kritieke van alle vitale elementen.

Vanaf de jaren 1960 introduceerde de auteur (CNS) het concept van het stimuleren van delen van het lichaam – hersenen, zenuw, ruggenmerg of huid – om pijn te beheersen. De meest gebruikte van deze technieken is transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) of electroacupunctuur. Voor TENS worden frequenties van 1 tot 100 Hz gebruikt. Voor schedelstimulatie is maximaal 15.000 Hz optimaal. De Liss CES, nu verkocht als Fisher-Wallace, levert 15.000 Hz, 500 Hz en 15 Hz. De Alpha-Stim levert tot 12.000 Hz.

In 1994 begon Dr. Shealy te werken met menselijke DNA-frequenties toen hij de Microwave Resonance Frequency in Oekraïne bestudeerde. Artsen daar hadden ontdekt dat DNA resoneert bij 52 tot 78 GHz met een miljardste van een watt per cm in het vierkant. Ze hadden deze frequenties en intensiteiten gebruikt om meer dan 250.000 patiënten te behandelen. Dergelijke frequenties worden geproduceerd met een Tesla-spoel met een zeer hoge spanning via een vonkbrug.

Het eerste gerapporteerde gebruik van dergelijke frequenties in de VS was voor het herstel van dehydroepiandrosterone (DHEA) bij patiënten met diabetische neuropathie. Sindsdien heeft de auteur deze frequenties toegepast op specifieke acupunctuurcircuits om DHEA, oxytocine, neurotensine en calcitonine te verhogen of om aldosteron te normaliseren en de productie van vrije radicalen te verlagen. Bovendien rapporteerde Dr. Shealy een significante telomeer regeneratie van 3% tot 4% per jaar met behulp van total body PEMF bij de Giga-frequenties.

Deze frequenties zijn aanzienlijk krachtiger dan de lage frequenties die TENS gebruikt, maar worden dagelijks slechts 30 tot 60 minuten gebruikt. Naast een sterkere activering van acupunctuurpunten, is aangetoond dat dergelijk dagelijks gebruik helpt bij het verjongen van telomeren, de uiteinden van ons DNA die gewoonlijk, zelfs met goede gezondheidsgewoonten, elk jaar 1% krimpen. Giga-frequenties mogen slechts maximaal 1 uur per dag worden gebruikt en zijn gecontra-indiceerd wanneer de patient een geïmplanteerd elektronisch apparaat , zoals een pacemaker heeft, of tijdens de zwangerschap.

PEMF gebruikt voornamelijk frequenties in het bereik van 1 tot 100 Hz bij zeer lage intensiteiten van microTesla. Permanente magneten variëren meestal tot 4,5 Tesla.

1 tesla is gelijk aan:

10.000 (of 104) G (gauss)
1000 nT (nanotesla) = 1 µT (microtesla) = 10 mG (milligauss)
1.000.000 µT = 1 T
Eén microTesla is 0,01 gauss en 1 Tesla is daarom 1 miljoen microTesla.

PEMF verhoogt de bloedsomloop aanzienlijk en heeft een breed scala aan gezondheidsvoordelen. De therapie kan 30 minuten tot enkele uren per dag duren en kan gericht zijn op specifieke gebieden of op het hele lichaam. Zoals opgemerkt, zijn de enige contra-indicaties zwangerschap en personen met een geïmplanteerde pacemaker of  ander elektrisch apparaat.

Voordelen voor diabetische neuropathie

Neuropathische pijn, en met name perifere neuropathie, ontstaat door ectopisch ontladingen van niet-gemyelineerde C-vezels met ophoping van natrium- en calciumkanalen. Omdat PEMF veilig laagfrequente stromen induceert die neuronen kunnen depolariseren, repolariseren en hyperpolariseren, is de hypothese dat deze energie wordt geleid in de voetzool kan mogelijk neuropathische pijn moduleren.

In 2003 hebben Musaev et al een onderzoek uitgevoerd onder 121 patiënten met diabetische polyneuropathie (DPN) voor en na behandelingskuren met PEMF met complexe modulatie (PEMF-CM) bij verschillende frequenties (10-100 Hz).

De auteurs ontdekten dat de “vroegste en belangrijkste elektroneuromyografische tekenen van DPN afnamen waren in de amplitude van de H-reflex en de Hmax / Mmax-verhouding in de spieren van het onderbeen.” Na behandeling met PEMF-CM meldden de auteurs “regressie” van de belangrijkste klinische symptomen van DPN, verbetering van de geleidende functie van perifere zenuwen, verbetering van de staat van afferente neuronen en verbetering van de exclexiteit van functioneel diverse motorneuronen in het ruggenmerg. ”De onderzoekers concludeerden dat PEMF-CM bij 10 Hz had therapeutische werkzaamheid, vooral in de beginfase van DPN en bij patiënten die tot 10 jaar diabetes mellitus hebben gehad.

In 2004 hebben Weintraum en Cole een pilotstudie uitgevoerd om na te gaan of 9 opeenvolgende behandelingen van 1 uur in een dokterspraktijk (met uitzondering van weekends) van PEMF neuropathische pijnscores bij refractaire voeten kunnen verminderen bij mensen met perifere neuropathie. De studie omvatte 24 patiënten met hardnekkige en sympathische polyneuropathie van verschillende etiologieën, waaronder diabetes. Alleen de meest pijnlijke voet ontving de 9 uur behandeling. De pijn werd gemeten door visuele analoge schaal (VAS) voor, onmiddellijk na en 30 dagen na de therapie.

Gezonde voeten zijn de voordelen van PEMF-therapie